Comunicat 25.08.2021

          Urmare a unor filmări realizate în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean din Pitești, pe 11 august a.c., conducerea unității sanitare a demarat verificări.
          Managerul instituției a solicitat note explicative personalului medical din tura respectivă, fiind, de asemenea, analizate imaginile apărute în spațiul public. În urma anchetei administrative nu au fost constatate abateri săvârșite de personalul SJUP.
 
          Medicul șef din cadrul UPU a urmărit materialul filmat, a corelat respectivele imagini cu cronologia prezentărilor din acea zi, analizând fișele pacienților.
          Așa cum a declarat telefonic pentru un post tv, interviu înregistrat, dar prezentat parțial publicului, imaginile respective reprezintă o secvență dintr-o zi de lucru aglomerată în UPU. Pe lângă agitația inerentă dată de preluarea pacienților din triaj, tranzitarea holului cu alți bolnavi spre zona de imagistică, în clipurile video apar și pacienți care se manifestă în cele mai bizare moduri. Acesta din urmă este și cazul doamnei care s-a gândit să impresioneze mergând de-a bușilea pe hol.
         Respectiva pacientă s-a prezentat cu o afecțiune în niciun fel invalidantă, care să o împiedice să meargă normal. De altfel, în momentul în care s-a lăsat convinsă să se ridice și să fie dusă în aria de tratament, pacienta nu a mai avut vreo acuză. Mai mult, în cazul acesteia nu a fost necesară internarea.
          O altă pacientă, care apare în filmare și despre care se afirmă că "agoniza pe o targă", se prezentase în UPU cu o problemă cronică, nu avea nevoie de vreun tratament de urgență. 
          În intervalul de timp în care pacientele respective așteptau, medicul se ocupa de 2 cazuri foarte grave, în Resuscitare.
          În privința existenței unor paturi libere în aria de tratament, precizăm că acestea au fost eliberate pentru câteva minute, timp în care pacienții care le ocupau au fost duși în Laboratorul de Imagistică, pentru radiografii/CT.
        Apreciem că reprezentanții presei naționale au exagerat, denaturând adevărul. Astfel, informațiile prezentate, atât în titlul cât și în textul reportajului, sunt denigratoare și nu relevă realitatea, instigând la comentarii tendențioase și scăderea încrederii populației în actul medical. Mai mult, sunt puse în umbră eforturile personalului și ale conducerii SJUP, creând panică în rândul populației.
          SJUP este singura unitate de urgență din județ unde ajung toate cazurile grave și unde, de multe ori, cum este și cazul de față, pătrund și aparținători sau cazuri care nu reprezintă urgențe și care ar trebui să se adreseze medicilor de familie, fără a mai îngreuna, astfel, desfășurarea activității medicale. Ca suport al celor amintite, în ultima perioadă, în UPU s-au înregistrat în medie 150 de prezentări pe zi. Spre exemplu, pe 11 august, s-au prezentat în UPU 153 de pacienți, dintre care 23 au rămas internați. 
         Având în vedere aspectele menționate mai sus, vorbim despre o serie de abateri/ nereguli comise, dar nu de cadrele medicale. A filma într-o unitate sanitară, fără acord, contravine regulamentului intern al acesteia. A filma alte persoane (alți pacienți) și a face publice imaginile, fără consimțământul acestora, contravine legistalției în vigoare.  
           Luând în considerare prejudiciul de imagine, ne rezervăm dreptul de a acționa în instanță pe cei care se fac vinovați de aducerea de acuze nefondate Spitalului Județean de Urgență Pitești.
 
Purtător de cuvânt,
Cazacu Cristina

Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti

Adresa : Str.Aleea Spitalului nr.36, Pitesti, Arges Telefon : 0248/287150
Fax  UPU-SMURD: 0248/282828
Fax Secretariat: 0248/287202
E-mail :spiturgag01@yahoo.com
Internari Obisnuite: Interior 189
Internari Urgente: Interior 115

Spitalul Nicolae Balcescu

Adresa: Bulevardul I. C. Brătianu 56, Pitești
Tel: 0248/287150 (se solicita legatura in
Sectia Boli Infectioase Adulti/Copii,
Sectia Oncologie,Dispensar TBC,
sau Centrul de Hemodializa)

Spitalul Judetean Nr.2

Adresa: Strada Negru-Vodă 53, Pitești 110069
Secția Psihiatrie, Cabinet Medicină Sportivă
și Secție și cabinet Dermatologie.
Tel: 0248/287150(se solicita legătura în secții);
0248/286099 (se solicită legătura în cabinete).

Acreditare

Search