Prezentare
Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti este cea mai mare si mai importanta unitate medicala din judetul Arges si este dedicat mentinerii sanatatii, demnitatii si calitatii vietii tuturor celor pe care ii serveste. Acest lucru se realizeaza prin tratamente medicale oferite cu profesionalism si eficienta si care contribuie la cresterea continua a performantei actului medical. Unitatea de primire urgente (UPU) recent modernizata, este dotata cu tehnica medicala de mare performanta conform celor mai inalte standarde medicale de prima interventie. Se asigura transportul medicalizat pentru: persoanele provenite din accidente grave aflate in pericol vital, pacienti aflati in stare critica in localitati mici sau izolate, pacienti critici carora nu li se poate acorda asistenta corespunzatoare cazurilor respective. Valorile sub semnul carora ne desfasuram activitatea in Spitalul Judetean de Urgenta Arges sunt: PROFESIONALISMUL CALITATEA SERVICIILOR COMUNICAREA Toate acestea pentru asigurarea sanatatii pacientilor nostri. Prin urmare , calitatea serviciilor corespunde standardelor internationale si alaturi de profesionalismul cadrelor medicale , constituie elementele esentiale cu care suntem pregatiti sa intampinam toate solicitarile medicale.
Scurt Istoric
ISTORIC
Potrivit documenatiei tehnico-economice intocmite in baza H.C.M. nr. 1830/24.09.1969 si conform normativelor in vigoare la acea data, in anul 1973 a intrat in expoatare corpul de cladire principal al Spitalului Judetean Pitesti cu o capacitate efectiva de 735 de paturi pentru activitate spitaliceasca, precum si spatii aferente pentru activitatea de ambulatoriu-policlinica, data in folosinta in 1981.
Astfel, spitalul a fost dat in folosinta in baza Deciziei de infiintare nr. 77/1973 devenind unitatea sanitata principala a judetului.
Incepand cu acea data, activitatea spitaliceasca pentru populatia judetului Arges este asigurata de Spitalul Judetean pe acest corp nou de cladire precum si pe alte spatii situate in diverse puncte sistem pavilionar, respectiv:
- in strada 1 Mai, actualmente I.C. Bratianu nr, 62 cu sectiile: Neurologie, Contagioase, Ortopedie, O.R.L. si Cardiologie;
- in strada Negru Voda nr. 53 cu sectiile: Psihiatrie, Oftalmologie, Dermatologie;
- in strada Victoriei nr. 33 cu sectia Oncologie,
Prin H.G.R. nr. 583/04.08.1995, se infiinteaza Centru de Diagnostic si Tratament pe scheletul unor spatii aferente Spitalului Judetean (fosta cladire N. Balcescu ), ceea ce a impus mutarea a 3 mari sectii Ortopedie, Cardiologie si O.R.L. in corpul principal al cladirii Spitalului Judetean din strada Aleea Spitalului nr. 36, precum si a Laboratorului de Analize Medicale ce deservea aceste sectii.
Incepand cu anul 1997 a inceput procesul de informatizare a activitatii medicale prin diferite aplicatiii/soft-uri informatice medicale de tip:
- S.I.M.A.M - Sistem Integrat de Monitorizare a Asistentei Medicale (1999-2007);
- ZBuget- aplicatie de evidenta contabila si bugetara ( 2006-2011);
- Sistemul Informatic Hipocrate- (2007-pana in prezent),
- Sal-Expertul tau in salarizare (2012-pana in prezent),
Astfel corpul de cladire principal al unitatii urma sa functioneze cu un numar de 16 sectii cu o capacitate de 801 paturi pe o suprafata desfasurata de aproximativ 25 000 m2 din care 4 050 m2 aferenti pentru 141 saloane si 28 rezerve.
In anul 2004 se infiinteaza Sectia Neurochirurgie cu 25 de paturi prin Dispozitia Directiei de Sanatate Publica Arges nr. 166/2004 functionand la etajul 5 corpul principal al cladirii pana in anul 2010 cand a fost mutata la etajul 2 al aceleiasi cladiri , beneficiind de imbunatatiri substantiale ale calitatii actului medical.
Denumirea initiala a institutiei a fost Spitalul Judetean Pitesti pana in anul 2007,cand a primit denumirea de Spital Judetean de Urgenta, prin O.M.S. nr. 1271/16.07.2007.
Prin urmare, s-au reorganizat si restructurat unele sectii si compartimente cu paturi, laboaratoare medicale, ambulatoriu de specialitate al spitalului (cabinete), cat si un aparat functional.
In anul 2008, prin O.M.S. nr. 739, O.M.S. nr. 1411 si O.M.S. 2081 au fost preluate de catre Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti: Centru de Hemodializa , Laboratorul Recuperare Medicina Fizica si Balneologie (B.F.T.) si Cabinetul de Medicina Sportiva prin desfiintarea Centrului de Diagnostic si Tratament. Tot in acelasi an, Unitatea de Primire Urgenta (U.P.U.) isi schimba denumirea in U.P.U.- S.M.U.R.D., iar in cadrul Sectiei Chirurgie I se infiinteaza Compartimentul de Chirurgie Vasculara.
In anul 2010, conform H.G.R. nr. 529/2010 privind transferul managementului asistentei medicale la autoritatile administrative locale, Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti a trecut in subordinea Consiliului Judetean Pitesti.
Tot in acelasi an, prin H.G.R. nr. 1142/2010 s-a desfiintat Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfantul Ilie”, acesta devenind Sectie de Pneumoftiziologie a Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti, in baza adresei Ministerului Sanatatii nr. XI/A/16027/29.03.2011.
In anul 2011, conform adresei Ministerului Sanatatii nr. XI/A/CSA/8206/72061/RL s-a infiintat Centrul Multifunctional Domnesti cu spitalizare de zi 10 paturi si cabinete de specialitate, ca structura functionala a Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti.
Incepand cu anul 2010, Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti a intrat intr-un proces continuu de modernizare, atat a spatiilor, cat si a aparaturii din dotare, astfel ca in anul 2011, s-au reamplasat sectiile Obstetrica –Ginecologie I si II, au fost organizate sectiile Chirurgie I si II de la etajele IV si V, pe acelasi nivel – etajul IV, in scopul optimizarii functionalitatii circuitelor.
In acelasi an, a fost mutata sectia Neurologie din cladirea exterioara (sediul N. Balcescu) in pavilionul central al Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti, la nivelul V, str. Aleea Spitalului nr. 36, imbunatatind substantial calitatea actului medical, atat prin accesul mult mai facil la investigatiile paraclinice, cat si prin accesibilitatea crescuta la consulturile interdisciplinare.
In aceasta perioada, s-a reamenajat Sectia de Oncologie, in regim de spitalizare continua si in regim de spitalizare de zi.
- ELECTROCARDIOGRAF 6 CANALE CU IMPRIMANTA –BM (an 2011);
- 2 SETURI RESUSCITARE MODEL SMART BAG MO O-TWO(an 2012);
- VIDEOLARINGOSCOP-MONITOR PLUS CAMERA (an 2012);
- BRONHOFIBROSCOP CLK-4- SURSA DE LUMINA, SSU-II ASPIRATOR
1,5 LITRI ,MB 155 TESTER IMERSIBILITATE (an 2012)
Tot acum, Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti a fost dotat cu aparatura medicala de inalta performanta, realizandu-se astfel cresterea calitatii actului medical, nu numai prin profesionalismul personalului medical, ci si prin aparatura medicala de care au nevoie acestia.
Astfel ca in anul 2011:
Laboratorul de Radiologie si Imagisitca Medicala a fost dotat cu:
- 1 COMPUTER TOMOGRAF performant (an 2011);
- INSTALATIE CU 2 POSTURI ROENTGEN DIAGNOSTIC (an 2011).
- SET STANDARD PT CHIRURGIE GINECOLOGIE LAPAROSCOPICA;
- ELECTROCARDIOGRAF SINOLINE(an 2011).
Sectia Cardiologie cu:
- APARAT ECOCARDIOGRAF PERFORMANT (an 2012).
In anul 2014, in cadrul Sectiei Cardiologie a fost infiintat Laboratorul Angiografie, amenajat la parter in conformitate cu standardele de calitate si dotat cu un ANGIOGRAF- aparat de inalta performanta, fiind de ultimă generaţie, din clasa de top, producţie 2014, ce permite cresterea calitatii serviciilor medicale oferite de Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti, salvand vieţile a mii de pacienţi cu infarct din Argeş şi din judeţele limitrofe.
In acest timp, s-a infiintat sectorul „Rooming-in” in structura Sectiei Obstetrica-Ginecologie I cu 15 paturi si 15 patuturi in sistem „mama si copilul”.
Actualmente, in anul 2014, Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti functioneaza in sistem monobloc si pavilionar dupa cum urmeaza:
1. Sistem monobloc – sediul central din Str. Aleea Spitalului nr. 36, cladire cu 8 niveluri in care functioneaza urmatoarele sectii (679 paturi), laboaratoare si compartimente.
NIVELUL I – U.P.U. – SMURD , LABORATORUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA
MEDICALA, BLOC OPERATOR ORTOPEDIE, LABORATORUL
ANGIOGRAFIE, ANATOMIE PATOLOGICA, SERVICIUL DE MEDICINA LEGALA;
NIVELUL II – FARMACIE, LABORATOR ANALIZE MEDICALE,
GASTROENTEROLOGIE, NEUROCHIRURGIE, PAVILION ADMINISTRATIV;
NIVELUL III - ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA, BLOC OPERATOR CENTRAL,
OBSTETRICA GINECOLOGIE I si II , SECTOR ROOMING, NOU NASCUTI SEPTIC;
NIVELUL IV - SALA NASTERI, CHIRURGIE GENERALA, CHIRURGIE CARDIOVASCULARA;
NIVELUL V – NEUROLOGIE, DERMATOLOGIE, O.R.L., CHIRURGIE
DENTO- ALVEOLARA, CHIRURGIE PLASTICA;
NIVELUL VI – ORTOPEDIE –TRAUMATOLOGIE, CARDILOGIE;
NIVELULVII – MEDICINA INTERNA I, NEONATOLOGIE, UROLOGIE;
NIVELUL VIII – MEDICINA INTERNA II, ENDOCRINOLOGIE
Ambulatoriu de specialitate – functioneaza in aceeasi cladire cu spitalul, dar cu intrari separate, cu urmatoarele cabinete:
NIVELUL I - REUMATOLOGIE, OFTALMOLOGIE, CHIRURGIE PLASTICA,
CARDIOLOGIE, ENDOCRINOLOGIE, ALERGOLOGIE, ORTODONTIE, O.R.L. ,ORTOPEDIE, PSIHIATRIE, CHIRURGIE DENTO-ALVEOLARA;
NIVELUL II – NEFROLOGIE , DIABET, NEUROCHIRURGIE, OBSTETRICA-
GINECOLOGIE SPCIN, NEUROLOGIE, MEDICINA MUNCII,DERMATOVENEROLOGIE, ONCOLOGIE, INTERNE,UROLOGIE, ASISTENTA SOCIALA, SERVICIUL MANAGEMENTUL CALITATII SERVICIILOR MEDICALE.
2. Sistem pavilionar
- PAVILION SECTII BOLI INFECTIOASE ADULTI SI BOLI INFECTIOASE COPII (84 de paturi) cladire cu 2 niveluri situat in strada I.C. Bratianu, nr. 56, la 3 km de sediul central;
- PAVILION SECTIA OFTALMOLOGIE, SECTIA PSIHIATRIE si SECTIA PNEUMOLOGIE, (100 paturi), situat in strada. Negru Voda nr. 53, la 1,5 km de sediul central, cladiri cu un nivel;
- PAVILION SECTIA ONCOLOGIE (30 paturi ), situat in strada I.C. Bratianu, nr. 62, la 3 km de sediul central, cladire cu un nivel;
- PAVILION CENTRU DE HEMODIALIZA, situat in strada I.C. Bratianu, nr. 62, la 3 km de sediul central, cladire cu un nivel;
- PAVILION CENTRU DE SANATATE MINTALA, situat in cartier Nord, str. Carpati, nr. 44, la 2 km distanta de sediul central;
- PAVILON CENTRUL MULTIFUNCTIONAL DOMNESTI, situat in comuna Domnesti, Judetul Arges la 45 km distanta de sediul central.
Intocmit,
Ref. B.R.P.,
Badea Aurelia